Lääkejätteet

Lääkejätteet ovat ongelmajätteitä eikä niitä saa laittaa tavallisten roskien joukkoon. Vanhentuneet ja käytöstä poistetut lääkkeet voi maksutta palauttaa apteekkiin, josta ne toimitetaan edelleen ongelmajätelaitokselle hävitettäväksi.

Lajittele lääkejätteet oikein:

- Tabletit ja kapselit: poistetaan kapselit ja tabletit purkista ja läpipainoliuoskat kotelosta, pakataan läpinäkyvään, tiiviiseen muovipussiin
- Joditabletit ja muut jodipitoiset lääkkeet: esim. Jodix, Betadine ja Iodosorb –lääkkeet tuodaan purkamattomina alkuperäis-pakkauksissaan erillään muista lääkejätteistä läpinäkyvään muovipussiin pakattuna.
- Solusalpaajat (sytostaatit): palautetaan omissa pakkauksissaan, sillä nämä vaativat vaarallisten jätteiden laitoksella erillisen jatkokäsittelyn.
- Muut lääkemuodot: voiteet, sumutteet, tipat, peräpuikot, oraaliliuokset, puuterit, injektiot jne. poistetaan pahvikoteloista ja tuodaan sellaisenaan alkuperäispakkauksina läpinäkyvään muovipussiin pakattuna.
- Ruiskut ja neulat: tuodaan muusta lääkejätteestä erillään pakattuna pistonkestävään materiaaliin (esim. muovipullo).
- Elohopeakuumemittarit tuodaan muusta lääkejätteestä erillään tiiviisti suljettuun astiaan pakattuna. Nykyaikaiset metalliseoskuumemittarit voidaan hävittää normaalin talousjätteen mukana. Digitaalisia kuumemittareitakaan ei tarvitse palauttaa - apteekkiin. Digitaalisesta kuumemittarista poistetaan patteri, jonka jälkeen mittarin voi laittaa sekajätteeseen. Kuumemittarin paristo kuuluu paristokeräykseen.

Lääkkeitä voi palauttaa apteekkiimme ainoastaan hävitettäviksi. Apteekki ei lääketurvallisuussyistä voi lunastaa takaisin lääkkeitä, ei edes avaamattomia pakkauksia.